Email: secretary@seps.org.cy
Τηλ: 22730270

Δημόσια παρουσία ψυχολόγων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Δημόσια παρουσία ψυχολόγων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων (ΣΕΨ) Κύπρου παρακολουθεί την τελευταία περίοδο τη μετάδοση εκπομπών στις οποίες φαίνεται να εκφέρονται απόψεις για ψυχολογικής φύσεως θέματα και παρατηρεί επανειλημμένως τον ασεβή τρόπο επικοινωνίας με τους τηλεθεατές, οι οποίοι έχουν τηλεφωνική ή γραπτή επικοινωνία με τους παρουσιαστές για να συζητήσουν κάποιο από τα θέματα τα οποία θίγονται.

Το ΣΕΨ εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις Δεοντολογικές αρχές από τις οποίες διέπεται το επάγγελμα του ψυχολόγου. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι βασική αρχή κάθε Κώδικα Δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, όπως επίσης η προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν βοήθεια.

Ως εκ τούτου, το ΣΕΨ ενθαρρύνει το κοινό όταν αναζητά ψυχολογικές υπηρεσίες να ανατρέχει στο Μητρώο Εγγεγραμμένων Ειδικών Ψυχολόγων, τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο διασφαλίζει ότι τα άτομα τα οποία κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια εκπαίδευσης όπως ορίζει ο νόμος για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πελάτες τους. Επιπρόσθετα, ενθαρρύνουμε τα άτομα τα οποία αναζητούν ψυχολογική βοήθεια να διασφαλίζουν ότι οι επαγγελματίες κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διευκρινίζουμε, για να μην προκαλείται σύγχυση, ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου τα καθήκοντα των ατόμων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πτυχιούχων Ψυχολόγων διαφοροποιούνται από τους εγγεγραμμένους ειδικούς ψυχολόγους στο ότι κατέχουν πτυχίο ψυχολογίας και συνεπώς τα καθήκοντα τους “[..] περιορίζονται στα εξής: διδασκαλία θεμάτων ψυχολογίας, έρευνα σε τομείς ψυχολογίας, συνέντευξη με αποκλειστικό σκοπό την παραπομπή σε εγγεγραμμένο ψυχολόγο [..]. Νοείται ότι τα πιο πάνω καθήκοντα δεν μπορούν να ασκηθούν στα πλαίσια αυτόνομης και ανεξάρτητης εργοδότησης”.

Εν κατακλείδι, το ΣΕΨ ενθαρρύνει το κοινό που αναζητά ψυχολογικές υπηρεσίες , όπως και τα ΜΜΕ που προβάλλουν εκπομπές με θέματα που άπτονται της ψυχολογίας, όπως εξετάζουν προσεκτικά τα προσόντα των ατόμων τα οποία προβάλουν ότι παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή χρησιμοποιούν τον τίτλο “ψυχολόγος”, καθώς βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας “όποιος ασκεί τo επάγγελμα τoυ ψυχoλόγoυ ή πρoβάλλει τov εαυτό τoυ ως ψυχoλόγo ή εvεργεί με oπoιoδήπoτε τρόπo ως ψυχoλόγoς, εvώ τo όvoμα τoυ δεv είvαι εγγεγραμμέvo στα Μητρώα (Ειδικών) Ψυχολόγων, είvαι έvoχoς πoιvικoύ αδικήματoς [..]”. Περαιτέρω ορίζεται ότι μόνο ο “εγγεγραμμένος ψυχολόγος”, το οποίο σημαίνει ψυχολόγο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εγγεγραμμένων (Ειδικών) Ψυχολόγων, μπορεί να ασκεί αυτόνομα και ανεξάρτητα καθήκοντα ψυχολογίας και εγκεκριμένης ειδικότητας εφαρμοσμένης ψυχολογίας”.