Email: secretary@seps.org.cy
Τηλ: 22730270

Δημόσιες δηλώσεις για προσωπικά δεδομένα από επαγγελματίες ψυχολόγους και ΜΜΕ

Δημόσιες δηλώσεις για προσωπικά δεδομένα από επαγγελματίες ψυχολόγους και ΜΜΕ

Σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ με την υπόθεση κακοποίησης και θανάτου νεαρής, το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων θα ήθελε να συστήσει την προσοχή στους επαγγελματίες ψυχολόγους, καθώς και στα ΜΜΕ, όσον αφορά τη δημόσια προβολή προσωπικών πληροφοριών ακόμα και αποθανόντων προσώπων.

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου διέπεται από Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά την δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τήρηση της εχεμύθειας.

Ως εκ τούτου, καλούμε τα ΜΜΕ και τους επαγγελματίες ψυχολόγους να περιορίζονται σε γενική πληροφόρηση προς το κοινό και να αποφύγουν την συνέχιση της προβολής προσωπικών πληροφοριών σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή/και δικτύωσης. Με αφορμή το περιστατικό, προτρέπουμε τους επαγγελματίες ψυχολόγους και τα ΜΜΕ να επικεντρώνονται και να επιδιώκουν την ενημέρωση του κοινού στη βάση επιστημονικών δεδομένων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα κακοποίησης των παιδιών και την ευθύνη αναφοράς περιστατικών βίας και κακοποίησης προς τις αρμόδιες αρχές.

Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων