Email: secretary@seps.org.cy
Τηλ: 22730270

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τσαρλατάνοι στο χώρο της Ψυχολογίας: Συνεργασία Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων για την πάταξη του φαινομένου.

Σε κλίμα αλληλοκατανόησης και διάθεσης για στενή και αγαστή συνεργασία, διεξήχθη πρόσφατα συνάντηση μεταξύ μελών του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων (ΣΕΨ) με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο, το Διευθυντή και Λειτουργών της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση γύρω από την εμφάνιση στο χώρο της ψυχολογίας του φαινομένου του τσαρλατανισμού. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυξανόμενα και σοβαρά κρούσματα τσαρλατανισμού που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας, οι οποίες, εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης που παρατηρείται στον τόπο μας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα.

Η προβολή τσαρλατάνων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα επιδεινώνει το πρόβλημα επειδή παρέχει την ευκαιρία να γίνουν εύκολα και γρήγορα γνωστοί στο ευρύ κοινό επιτήδειοι, που μεθοδευμένα επιδιώκουν την παραπλάνηση των πολιτών μέσα από υποσχέσεις για θαυματουργές ιάσεις των ψυχικών τους προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΨ επισήμαναν το γεγονός ότι σε αρκετά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, πρόσωπα προερχόμενα συνήθως από τον κυπριακό αλλά και τον ελλαδικό χώρο, ενώ δεν είναι προσοντούχοι ψυχολόγοι, ούτε εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο, παρουσιάζονται ως ειδικοί σε γενικά αλλά και σε σοβαρά εξειδικευμένα θέματα ψυχολογίας.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης ανταποκρίθηκε θετικά στην παράκληση του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα και δήλωσε ότι με την κατάλληλη πληροφόρηση/ενημέρωση προσβλέπει ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα ανταποκριθούν θετικά και θα συμβάλουν, στο μέτρο που τα αφορά, στην προσπάθεια πάταξης του τσαρλατανισμού. Ταυτόχρονα όμως δήλωσε, ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά σε όσα ραδιοτηλεοπτικά μέσα εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία προβάλλοντας μη προσοντούχα και μη εγγεγραμμένα στο μητρώο άτομα ως ψυχολόγους, παρέχοντας πληροφόρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ψυχική υγεία.

Τέλος, τόσο το ΣΕΨ όσο και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν από κοινού την προσπάθεια, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα «δίκτυ» κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τους τσαρλατάνους που παρουσιάζονται ως ειδικοί σε ψυχολογικά θέματα και θεραπείες.